Giacomo Carrissimi: Jónás!

.
Örömmel adjuk hírül, hogy a kórusimprovizáció technikájával is dolgozó kórusunk hamarosan bemutatja tavaszi projektjét. A kóruséneklést újradefiniáló csapatunk ezúttal régizenével dolgozik: Giacomo Carrissimi Jónás c. művét visszük színre öt alkalommal. A különeges tematikájú koncerteket a zene, a hang, a mozgás és a látvány izgalmas harmóniája teszi különlegessé, ám ezek az esték azoknak is tartogatnak meglepetéseket, akik már rendszeres látogatói a kórus koncertjeinek. ;)

Koncertek: március 20. 19:00 és 20:30,
(március 21. 19:00 a Halastó szervezésében),
mácius 22. 16:00 (gyerekbarát előadás) és 18:00.

Helyszín: a B. C. Szent Imre Gimnázium díszterme (Villányi út 27.). A koncerteken való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációs linket hamarosan közzétesszük! Ajánlott adomány 500-1000 forint.

Jónás történetét második alkalommal viszi színre a Csíkszerda, s ez a duplázás eddig csak egyetlen programjával fordult elő. Miért különlegesebb ez az előadás, mint a többi? Mert Jónás alighanem az Ószövetség legemberibb hőse – tehetségében, kiválasztottságában, kétségeiben, kishitűségében magunkra ismerünk éppúgy, mint elhagyatottságában, vagy lelki erejében, mellyel végül küldetését sikerre viszi.

Mintegy 400 évvel ezelőtt Giacomo Carissimi, az oratórium szülőatyja varázslatosan sokszínű, tömör, a részleteket páratlan élénkséggel megjelenítő kisoratóriumot komponált a történetből, 2015-ben a Csíkszerda pedig az eredeti művel körülbelül egykorú magyar népdalokkal kiegészítve, az együttestől elmaradhatatlan kórusimprovizációs eszközökkel meséli újra a megunhatatlan történetet.


A Csíkszerda 2004-ben alakult, akkor Halastó néven, és a kezdetektől fogva saját útját járja. Olyan független alkotóközösség, ahol az összes tag együtt kísérletezik a hagyományos kóruséneklés újraértelmezésén. Előadásaink fontos eleme a hang térbelisége, a humor és az improvizáció – miközben a 100 tagú együttes tagjai folyamatos mozgásban vannak az előadás egésze alatt.

Magyarországon alighanem egyedüli amatőr kórusként büszkélkedhet koncertjein többezres nézőszámmal, s bár közönségük éppoly sokszínű, mint kórustagjaik, egyetlen dologban szinte minden Csíkszerda rajongó egyetért: a rendhagyó együttes egyedi előadásairól írni és beszélni sokat lehet, de azokat megtapasztalni érdemes igazán.

Karvezető: Dr. Tóth Árpád (tarpeggio…gmail.com)
Főszervező, dizájn: Joós Andrea (andrea.i.joos…gmail.com)

Itt lehet hozzászólni !